Goda förutsättningar för en kontrollerad molnresa
Preem har en stark innovativ kraft i organisationen och det fanns användare som redan börjat utforska möjligheterna i molnet. Men för att göra en kontrollerad resa valde Robin att investera i ett ordentligt omtag. Han ville säkerställa att de inte ger sig i väg i en riktning där de kompromissar på säkerheten, drar på sig onödiga kostnader, eller hamnar i en ohållbar förvaltningssituation.
Vi behövde ett ramverk för vår molnresa, och en plan för vilka tjänster vi vill konsumera i molnet. Därför valde vi att göra en förstudie.
Efter ett gediget utvärderingsarbete föll Preems val på Telia Cygate. De ville ha en partner som kan sina saker, som har en grundinställning som ligger tillräckligt nära deras egen, men som också kan och vågar utmana dem. Robin lyfter också fram att Telia Cygates säkerhetsmedvetenhet var en viktig faktor i utvärderingsprocessen.
Vi har varit extremt nöjda med tillvägagångssättet och kompetensen och hade utan tvekan valt att göra samma sak igen.
Rörelseutrymme för innovativa medarbetare
Telia Cygate arbetar enligt en modell som heter CAF by FAR, som följer Microsofts ramverk för hur man bäst anammar Azure. Utifrån ramverket byggs en grundplattform som är redo för all typ av last som en verksamhet önskar flytta ut i molnet. Användarna får mallar och behörigheter inom ramverket, och friheten att sätta upp tjänster för att utveckla, testa och lansera koncept.
Med ramverket på plats befinner vi oss nu precis på den plats vi önskade att ta oss till. Så länge användarna håller sig inom ramverket är det bara att köra på vilket främjar en innovativ kultur. För mig som har ett stort teknikintresse är det roligt att få vara med och skapa förutsättningar för digitaliseringen.
Ett av de molninitiativ som står överst på Preems agenda handlar om att dra nytta av AI för att samla in tillgängliga data från olika system till en pool, och omvandla till insikter som verksamheten kan dra nytta av för att fatta mer datastyrda beslut.