Cybersäkerhet

Så skyddar du dig och din familj mot bedrägeriförsök

Bedrägeriförsök blir allt vanligare. Cyberkriminella använder sofistikerade metoder för att lura till sig känslig information, som kan leda till ekonomiska förluster, identitetsstöld eller lyckade intrång hos din arbetsgivare. I takt med att cyberkriminella utvecklar sina metoder behöver vi bli mer vaksamma och agera mer säkert, både i hemmet och på jobbet.

Ett försök till bedrägeri kan börja med ett telefonsamtal där du uppmanas att klicka på en skadlig länk i ett SMS eller i ett mail. Antalet bedrägerisamtal som Telia stoppat med hjälp av filter uppskattas till ca 30 miljoner under första halvåret 2024 (dubbelt så många som under samma tid förra året).” Du kan läsa mer i detta pressmeddelande.

Ökad vaksamhet krävs när cyberkriminella börjar använda sig av AI

Våra tekniska säkerhetslösningar stoppar många försök, men vi kan konstatera att det inte är tillräckligt. Cyberkriminella använder sig av ny teknik för att uppnå sina mål. Just nu är teknik som berikas av AI ett vanligt inslag i deras verktygslåda. Det innebär att vi får räkna med att bedrägeriförsöken kommer att bli mer sofistikerade och svårare att upptäcka.

– Vi kommer alla behöva vara mer vaksamma, tänka och agera mer säkert än vi tidigare gjort. Det är nu viktigare än någonsin att skydda sina uppkopplade enheter och konton med starka lösenord och multifaktorautentisering, säger Claes Olsson, IT-Säkerhetsarkitekt på Telia Cygate.

Tänk säkert

Phishing, eller nätfiske, kan ta sig många olika former, från traditionella bluffsamtal och SMS till mer sofistikerade attacker via sociala medier och falska webbplatser. Idag använder kriminella tekniker och metoder som gör att det kan se ut som att de kontaktar dig från ett välkänt företag, en myndighet eller bank. När de väl fått kontakt använder de ofta känslan av brådska som ett verktyg för att stressa dig och hindra dig från att tänka klart.

Claes Olsson är säkerhetsarkitekt på Telia Cygate ger här fem råd för att skydda dig mot bedrägerier:

1. Var uppmärksam och källkritisk

Var vaksam på samtal eller andra typer av meddelanden du inte förväntar dig. Lämna aldrig ut kreditkortsuppgifter, inloggningsuppgifter eller andra känsliga uppgifter i mejl, SMS, telefon eller via sociala medier. Var försiktig med ditt BankID om du inte kan verifiera eller granska den som tar kontakt. Låter det för bra för att vara sant, då är det ofta så. Viktigast av allt – agera inte impulsivt. Stanna upp och reflektera över vad som pågår. Har du blivit uppringd, be att få ringa tillbaka.

2. Öppna inte okända länkar i mejl och sms

Klicka aldrig på länkar i din mejl om du inte är säker och litar på avsändaren. Om du litar på avsändaren men ändå tycker att situationen är konstig, ta då kontakt med avsändaren och fråga om det som du uppmanas göra är korrekt. Avsändaren själv kan nämligen vara utsatt för en attack och fått sin e-post hackad. En bra sak att alltid göra är att hovra över länken du uppmanas klicka på med muspekaren, då visas den verkliga adress du skickas till om du klickar i ett statusfält som brukar finnas nere till vänster i din e-postklient. Här är det också viktigt att notera om adressen börjar med ett ”http” eller ”https”. Startar adressen med http ska det ses som ett varningstecken. De flesta seriösa aktörer använder sig idag av det säkrare protokollet https.

Att upptäcka bedrägerier som startar med ett sms kan vara svårare. Se upp för okända avsändare som vill att du ska agera omedelbart genom att exempelvis klicka på en länk. Stanna upp och tänk en extra gång innan du klickar på något som påstås vara brådskande.

3. Använd starka lösenord och tvåfaktorsautentisering

Ett starkt lösenord behöver inte vara komplext och svårt att komma ihåg. Det viktigaste är längden. Använd en ”lösenordsfras” bestående av 3-4 ord tillsammans med siffror och specialtecken. Dessa kan se ut så här: ”Badbalja-Stork7-Berg”.

Återanvänd inte ett lösenord utan se till att varje tjänst och enhet har unika lösenord. Ta gärna hjälp av en lösenordshanterare. Den typen av tjänst kan hjälpa dig skapa starka lösenord och påminna när de behöver bytas. Det finns lösenordshanterare som passar både företag och privatpersoner.

Använd också alltid multifaktorautentisering (MFA) där det är möjligt. Google och Microsoft är några leverantörer som levererar MFA-lösningar i form av en mobilapplikation som kan användas för autentisering för många olika tjänster. Har du multifaktorautentisering aktiverat räcker det inte med ett stulet lösenord för att stjäla din information.

4. Använd alltid säkerhetsprogram

Ett bra säkerhetsprogram kan stoppa en mängd olika hot och skyddar dig mot exempelvis skadliga webbplatser, intrång, virus och andra skadeprogram. Det finns mängder av olika tjänster att välja mellan – vi rekommenderar så klart vårt samlade skydd, Telia Trygghetspaket, som även innehåller juristhjälp, men viktigast är ett skydd överhuvudtaget. Tänk på att både din dator och mobil behöver ett skydd.

5. Gör så här om du har blivit id-kapad

Först och främst – du ska veta att du inte är ensam om att drabbas. Råkar du ut för en id-kapning ska du genast göra en polisanmälan och så fort som möjligt spärra ditt personnummer, id-kort och körkort. Bestrid eventuella fakturor eller reklamera transaktioner, även hos banken. Du kan även få stöd av oss på Telia för att skydda dig och din familj vid identitetsstöld och nätkränkning, följ denna länk.

Genom att vara vaksam och följa våra råd har du redan gjort mycket för att skydda dig och din familj. Fortsätt att vara nyfiken och lär dig mer om de senaste säkerhetshoten.

Följ oss under oktober månad där vi på Telia och Telia Cygate är en del av MSB:s kampanj Tänk säkert agera smart 2024. Här kan du läsa mer om kampanjen hos MSB.

Vi kommer alla behöva vara mer vaksamma, tänka och agera mer säkert än vi tidigare gjort. Det är nu viktigare än någonsin att skydda sina uppkopplade enheter och konton med starka lösenord och multifaktorautentisering.

Claes Olsson

IT-Säkerhetsarkitekt, Telia Cygate

Grafik i lila

Få svar från en säkerhetsexpert

Ställ en säkerhetsfråga till oss så utlovar vi ett snabbt svar från någon som kan svara.

Få svar från en säkerhetsexpert